Prof.Dr. Ece EDEN

KONFERANS

“Çocuklarda Diş Yaralanmalarına Kısa bir Bakış ve Hasta Kaydı”

Diş yaralanmaları çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkan acil durumlardan biridir. Yaralanmanın etkilediği diş ve çevre dokuların muayenesi ve hasarın doğru tespiti doğru tedavi planlamasında önemli rol oynar. Çocukluk döneminde genç daimi dişlere ait yaralanmalarda tedavinin başarısı zamanında ve doğru yapılan tedavi ve apeksin gelişim durumu ile yakından ilişkilidir. Diş yaralanmalarında uzun dönem takibin gerekliliği vakaya ait bulguların doğru şekilde kaydını mecbur kılar. Dental travma kayıtlarının tutulmasında bugüne kadar pek çok sınıflandırma kullanılmıştır. Fakat sınıflandırmalar prognoz ve tedavi planlaması açısından yeterli veriyi içermemektedir. Bu konuda geliştirilen ilk indeks olan 'Eden Baysal Dental Travma İndeks'i sadece 5 basamaktan oluşan kodlama sayesinde dişe ait yaralanmayı derinlemesine tanımlamayı sağlar.

İndeks, Andreasen'in sınıflandırmasına göre etkilenen yapılara (mine, dentin, sement, pulpa, periodontal ligament ve alveolar kemik) bağlı yaralanma tipi hakkında bilgileri ve ayrıca apeksin gelişim durumunun kaydedilmesine ve eklenen kemik yaralanmasının kaydına olanak verir.

‘Modifiye Eden Baysal Dental Travma İndeksi’ ise travmadan etkilenmiş dişleri ve yumuşak doku yaralanmalarını hasta bazında üst simge ile 8 sayı kullanılarak kaydedilmesini sağlar.

Bu sunumda, çocuk diş yaralanmaları kısaca özetlenecek ve bu indekslerin geliştirilme süreçleri, klinik kayıtların tutulmasındaki yeri ve tedavi planlaması ve prognoz ile ilgili klinisyenlere sağladığı avantajlar irdelenecektir.

 

ÖZGEÇMİŞ

Prof.Dr. Ece Eden 1988 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. 1995 yılında Sağlık Bilimleri Pedodonti Doktora Programı'nı bitirdi. 2000 yılında Pedodonti Doçenti ve 2006 yılında Profesör oldu.

Mısır, Çin, Filipinler, Güney Kore, Bosna Hersek ve Rusya'da birçok uluslararası kongrede konferanslar vermiş ve 2014 yılında Hindistan'da, 2016 yılında Polonya'da, 2018 yılında Arjantin’de  Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) Kongrelerine davetli konuşmacı olarak katılmıştır.

Yayınlanmış çok sayıda makalesi ve 2014 yılında “Travmatik Diş Yaralanmaları- El Kitabı”, 2021 yılında “Çocuk Diş Hekimliğinde Çağdaş Tedavi Yöntemleri” ve 2022 yılında “Minimal Gİrişimsel Diş Hekimliği ile Atravmatik Restoratif Tedavi Sanatı ve Bilimi” olmak üzere üç çeviri kitabı bulunmaktadır.

Editörlüğünü yaptığı ve iki bölüm yazdığı 'Kanıta Dayalı Çürük Önleme' adlı kitabı 2016 yılında Springer yayınevi tarafından ingilizce yayınlanmıştır.

Halen Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Profesyonel ilgi alanları koruyucu diş hekimliği uygulamaları, minimal invaziv yaklaşımlar ve travmatik dental yaralanmalardır.

Bu içerik 04.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 137 kez okundu.